De Grill Guru winterklaar maken

Ga je de Grill Guru een tijdje niet gebruiken? Dan hebben we hier een paar tips voor je op een rij gezet.

  • Verwijder alle houtskool- en etensresten uit je kamado.
  • Zet de onderste luchtschuif en de topcap/ margrietschijf helemaal open, zodat er een luchtstroom doorheen kan gaan. Dit voorkomt schimmel en nare geurtjes. 
  • Plaats een vochtvreter in de kamado.
  • Spuit alle stalen onderdelen zoals de bouten, moeren, wielen en de veren in met WD-40 om roest te voorkomen. 
  • Behandel de gietijzeren topcap met plantaardige eetbare olie (let op; geen olijfolie) of de cast iron care spray. Dit voorkomt roestvorming. Herhaal dit om de paar maanden (ook in andere jaargetijden). Gebruik je je kamado langere tijd niet, dan kun je ook de topcap / margrietschijf verwijderen en op een droge plek bewaren. Zorg er dan wel voor dat je kamado is bedekt met een regenhoes, anders kan er water in je kamado komen.
  • Verwijder de bamboetafeltjes, en berg deze droog op. Het handvat en de tafels kun je het beste goed in de olie zetten of lakken, zodat deze goed beschermt blijven. We raden je aan het handvat en de zijtafels te oliĆ«n of te lakken. Je dient ze te behandelen met een epoxylak op waterbasis, een synthetische hars of een houtolie die geschikt is voor bamboe.
  • Plaats je kamado bij voorkeur binnen en/of op een beschutte plek waar hij niet kan omwaaien.
  • Kan je Grill Guru niet naar binnen in een schuur, bescherm hem dan met een regenhoes. De regenhoes zorgt ervoor dat je kamado beschermd wordt tegen weer en wind. Door de afsluitende werking van de regenhoes in combinatie met mogelijke condensvorming door optrekkend vocht, bestaat echter de kans op schimmelvorming in of op de kamado. Deze mogelijke condensvorming kan met name afdrukken, vlekken en/of schimmel op de bamboe onderdelen van je kamado veroorzaken. Daarom raden wij je aan de eventuele zijtafels van je kamado af te halen voordat de kamado (langdurig) bedekt wordt door de regenhoes. Ook raden we aan de kamado zo nu en dan te luchten door bij mooi weer de hoes er een poosje af te halen. Op deze manier blijft je kamado zo lang mogelijk mooi!
  • De schimmel of afzetting aan de buitenzijde kun je verwijderen door de Grill Guru af te nemen met een sopje, waaraan je een klein scheutje bleekmiddel of zacht reinigingsmiddel toevoegt. Neem hem daarna nog goed af met een schone doek en voldoende water zodat je het (bleek-)sopje goed verwijdert.

Let op: In de winter zijn de temperatuurverschillen groot. Om het knappen en/of scheuren van de onderdelen gemaakt van keramiek te voorkomen, kun je het beste zo langzaam mogelijk laten oplopen. Begin de sessie met de top- en bodemventilatie met een kleine opening. Deze kun je langzaam steeds iets verder open zetten, om de temperatuur te laten stijgen. Even geduld dus, maar dat wordt zeker beloond. Des te beter zal je winterse maaltijd smaken!