Onderhoud gietijzer

Gietijzeren accessoires en onderdelen vragen om goed onderhoud. Doe je dit dan heb je er je leven lang plezier van.

Het onderhouden van gietijzer wordt ook wel “seasoning” genoemd of "inbranden". Het inbranden zorgt voor een soort antiaanbaklaag en bovendien voorkomt het roesten.

Seasoning is een proces dat vaak herhaald wordt als onderhoud, na gebruik of nadat gietijzer in aanraking is gekomen met vocht, bijvoorbeeld door schoonmaken.

De beste olie voor het inbranden is rauwe lijnzaadolie (ook wel lijnolie of vlaszaadolie genoemd). Andere oliën en vetten werken minder goed. Je kunt ook de Grill Guru Cast Iron Spray gebruiken. Gebruik in ieder geval geen olijfolie, hierdoor kan het gietijzer groen uitslaan.  

Onderhoud:

  • Maak gietijzer altijd direct na gebruik schoon met water en een afwasborstel
  • Smeer het metaal in met plantaardige olie die bestand is tegen hoge temperaturen (bijv. lijnzaadolie)
  • Hoeveel? Genoeg voor een glimmende laag maar niet zoveel dat het gaat plakken
  • Waarom? Zo bescherm je het gietijzer tegen vocht en breng je een natuurlijk antiaanbaklaag of coating aan
  • Hoe vaker je dit doet, hoe beter deze laag zich gaat vormen

Gebruik:

  • Gebruik onze gietijzeren producten op het gasfornuis, inductiekookplaat, open vuur of op de barbecue
  • Het gietijzer is niet geschikt voor de magnetron

Pas op! Gietijzer wordt heet. Gebruik daarom altijd goede barbecue- of overhandschoenen bij gebruik.

Wees voorzichtig met zeep. Dit kan de antiaanbaklaag aantasten. Was altijd met de hand af en gebruik geen schuursponzen, schuurmiddel of agressief schoonmaakmiddel.

Roest:

Zonder een natuurlijk coating kan gietijzer makkelijk gaan roesten. Geen paniek, dit is makkelijk op te lossen. Schuur de roestplekken voorzichtig op, spoel af onder water, droog en smeer in met wat olie.

Opnieuw een coating aanbrengen:
 
 Onze gietijzeren producten worden geleverd met een coating (tenzij anders vermeld). Het kan natuurlijk voorkomen dat je een gietijzeren product zelf opnieuw wil coaten, bijvoorbeeld als het metaal grijzig en dof wordt of als voedsel blijft plakken in de pan. Onderneem dan de volgende stappen:

  • Borstel de pan helemaal schoon met heet water, een stevige borstel en afwasmiddel. Je gaat een nieuwe coating aanbrengen dus deze keer mag je zeep gebruiken (hoeft niet)
  • Droog af en zorg dat het product helemaal droog is
  • Breng een dunne en gelijkmatige laag met plantaardige olie aan op zowel de binnen- als de buitenkant van het product
  • Leg aluminium folie onderin de oven om lekkende olie op te vangen
  • Zet de oven op 180-200 graden celsius
  • Leg de gietijzeren pan omgekeerd op een oven rek
  • Het aanbrengen van een nieuwe coating duurt ongeveer een uur. Doe daarna de oven uit en laat het gietijzer afkoelen in de oven
  • Wanneer het is afgekoeld kun je het product op een droge plek bewaren
  • Herhaal deze stappen indien nodig 

Wrijf het gietijzer na elk gebruik of reiniging even licht in met wat olie.