Haarscheurtjes / Craquelé in keramiek

We snappen dat je je zorgen maakt over haarscheurtjes in het keramiek van je kamado, en dat dit overkomt als een cosmetische imperfectie, of zelfs een productiefout. 

Het gaat om craquelé. Je kamado is gemaakt van natuurlijk materiaal. Het craquelé is een kenmerk van keramisch geglazuurde producten. Na het bakproces van het geglazuurde keramiek tijdens de productie van de ketel kan er zeer minimaal restvocht achterblijven. Soms zien de haarscheurtjes er opvallend wit uit. Dat is het keramiekstof dat door het vocht naar buiten wordt geduwd. Bij verwarming kan dit meer worden. Dit is niet schadelijk voor het keramiek en heeft geen invloed op de werking van de kamado.

Oplossing:
Je kunt jouw kamado behandelen met een Polish, bijvoorbeeld deze. Als je dat een aantal keer hebt gedaan, zal je zien dat het witte effect vermindert of zelfs weggaat. Bovendien kun je hier je kamado mee beschermen en schoonhouden, 2 vliegen in 1 klap! De polish is kleurloos en kan dus voor verschillende kleuren keramiek gebruikt worden.