Onderhoud van het hout

Onderhoud houten onderdelen 
Het houtwerk is vanuit de fabriek met een dunne laag beits behandeld, echter raden wij wel aan deze nogmaals te behandelen om de het hout nog beter te beschermen.

Gebruik regenhoes
Als je de Grill Guru niet gebruikt raden we aan om de Grill Guru af te dekken met een ademende hoes, zoals de Grill Guru raincover. De Grill Guru zijtafels zijn gemaakt van bamboe. Bamboe is een natuurlijk materiaal dat gevoelig is voor vocht. In een vochtige omgeving kan schimmel ontstaan op het bamboe. Ook als de kamado wordt beschermd door bijvoorbeeld een regenhoes en/of beschut staat, bijvoorbeeld onder een afdak of schuur. 

De regenhoes van Grill Guru zorgt ervoor dat je kamado beschermd wordt tegen weer en wind. Door de afsluitende werking van de regenhoes in combinatie met mogelijke condensvorming door optrekkend vocht, bestaat echter de kans op schimmelvorming in of aan de kamado. Deze mogelijke condensvorming kan met name afdrukken, vlekken en/of schimmel op de bamboe onderdelen van je Grill Guru veroorzaken. Daarom raden wij je aan de eventuele zijtafels van je kamado af te halen voordat de kamado (langdurig) bedekt wordt door de regenhoes. Zorg ervoor dat de kamado goed droog is voordat de regenhoes er overheen wordt gedaan. De zijtafels kun je het beste op een droge plek opbergen. Ook raden we aan de kamado zo nu en dan te luchten door bij mooi weer de hoes er een poosje af te halen. Verwijder de regenhoes wel zorgvuldig om schade te voorkomen. Op deze manier blijft je Grill Guru zo lang mogelijk mooi!

Coaten van de bamboe zijtafels 
De zijtafels kun je oliĆ«n of lakken.Je kunt het hout behandelen met een epoxylak op waterbasis, een synthetische hars of een houtolie die geschikt is voor bamboe. Een lak dient altijd in twee dunne lagen te worden aangebracht. Lees de instructies van de fabrikant zorgvuldig door en leef de voorschriften na. Test de olie altijd op een stukje bamboe dat niet in het zicht is.

Schimmel op het hout
Je kunt de schimmel als volgt verwijderen: 

  • Maak de bamboetafels nat en schrob de tafeltjes met een harde borstel goed schoon. Hiermee reinig je de bamboetafels diep en verwijder je schimmels en ander vuil. Bij hardnekkig vuil kun je een klein beetje bleek of groene zeep gebruiken.
  • Spoel de tafels goed af met schoon water en laat daarna drogen.
  • Schuur vervolgens de tafels op met een schuurmachine net als bij een behandeling met massief hout. Begin met medium schuurpapier en eindig met fijn schuurpapier. Zorg dat je de tafels gelijkmatig schuurt met de nerf mee. Schuur tot de oude laklaag weg is.
  • Na reiniging en schuren is het belangrijk dat de tafels direct worden geseald met een houtolie die geschikt is voor bamboe, met synthetische hars of met een epoxylak op waterbasis.